Nyílt levél Berényi Józsefnek

Tíz éve, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények státusza létezik. Szerettük volna megtudni, hogy a 3 szlovákiai magyar hivatásos színház közül miért csak az Ifjú Szivek Táncszínház nem volt még jelölve soha. Szerettük volna megtudni, mit kell tennünk, hogy mi is nemzeti jelentőségű intézmény lehessünk. Sajnos tavaly szeptember óta nem sikerült. Ezért közzé tesszük februári, januári és szeptemberi leveleinket ez ügyben.

IFJÚ SZIVEK TÁNCSZÍNHÁZ Mostová ul. č. 8, 811 02 Bratislava

                                                                                                                                 Berényi József
                                                                                                                                 elnök
                                                                                                                                 Magyar Közösség Pártja
                                                                                                                                 Čajakova 8

                                                                                                                                 811 05 Bratislava

                                                                                                                                 2016.2.5.

Tisztelt Elnök úr! 

Sajnálattal olvastuk a 2016. január 27­-i megkeresésünkre érkezett válaszlevelét, melyből kérésünkre, az általunk felvetett problémára továbbra sem kaptunk választ. Az Ifjú Szivek Táncszínház, vagy bármely más kulturális intézmény jelölését a nemzeti jelentőségű intézmények közé kizárólag szakmai kérdésnek tartjuk. Őszintén bízunk abban, hogy a jelölések semmilyen körülmények közt nem függvényei az Ön által említett aktuálpolitikai történéseknek, ily módon a közelgő választásoknak és a jelenleg zajló kampánynak sem lehet köze ahhoz, hogy intézményünk felterjesztésre kerül­-e a következő MÁÉRT értekezleten. Ennek bizonyítéka az is, hogy mi ez ügyben 2015 szeptemberében, intézményünk évfordulója kapcsán szólítottuk meg Önt először.

Az Ifjú Szivek Táncszínház 15 éve meghatározó és a maga nemében egyedülálló szereplője a hazai kulturális életnek. Példátlannak, méltatlannak, munkánk lekicsinylésének és igazságtalannak érezzük, hogy az elmúlt években senki nem érezte fontosnak, hogy felterjessze táncszínházunkat a nemzeti jelentőségű intézmények közé. Évek óta meggyőződésünk, hogy a jelölésre minden objektív szempont alapján rászolgálunk. Emellett úgy gondoltuk, a jelölés kezdeményezése nem tőlünk kell hogy származzon, ezért sokáig nem tettünk lépéseket ez ügyben. Álláspontunk tavaly, a jubileumi év kapcsán változott. Tarthatatlannak ítéltük a helyzetet, ezért 2015. szeptember 11-­én kelt levelünkben Önhöz fordultunk a kéréssel, jelöljön minket. Levelünkre nem érkezett válasz, de azt gondoltuk, hogy több évtizedes tevékenységünk, a színház jubileumi évada, valamint az a tény, hogy ezúttal mi is felhívtuk valamennyi érintett döntéshozó figyelmét a helyzet teljes mértékben érthetetlen mivoltára, talán változást hoz. Egy héttel ezelőtt, az Ön által 2016. január 26­-án megtartott sajtótájékoztatóból derült ki számunkra, hogy az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az Ifjú Szivek Táncszínház ezúttal sem szerepel a jelöltek listáján.

Ahogy Ön is elmondta a sajtótájékoztatóján, mindig lehet találni olyat, akit még a nemzeti jelentőségű intézmények közé lehet sorolni. Egyetértünk abban, hogy valóban sok olyan intézmény van, amelynek a tevékenysége és jelentősége felbecsülhetetlen értékű a szlovákiai magyarság számára. Jelen pillanatban azonban Szlovákiában három hivatásos magyar színházi intézmény működik. A kassai Thália Színház, a komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. Ezek közül valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva egyedül az Ifjú Szivek Táncszínház nem került még soha jelölésre. Meggyőződésünk, hogy az Ifjú Szivek Táncszínház nemzeti jelentőségű intézmények közé való tartozása elsősorban a magyar közösség érdeke.

Tisztelt Elnök úr!

A nemzeti jelentőségű intézmények jelölésének a sajtónyilvánosság nem feltétlen velejárója. Teljes mértékben osztjuk az Ön álláspontját, mely szerint ezt a kérdést a választási kapmánytól függetlenül kell kezelni. Az Ifjú Szivek Táncszínház soha semmilyen választási kampánynak nem volt része, ezért visszautasítjuk, az Ön által leírt feltételezést. Ismételten arra kérjük, egészítse ki a január 26­-án nyilvánosságra hozott jelöltlistát az Ifjú Szivek Táncszínházzal. Egyúttal megkérjük arra is, amennyiben a jelölésünknek van bármely, a tevékenységünkből fakadó akadálya, hozza azt tudomásunkra. Szeretnénk tudni, mit kell még tennünk ahhoz, hogy az elmúlt években Ön által jelölt szervezetekhez hasonlóan az Ifjú Szivek Táncszínház is esélyt kapjon a felterjesztésre. Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelölés önmagában még nem jelenti azt, hogy a Magyar Állandó Értekezlet támogatja azt, és felveszi az Ifjú Szivek Táncszínházat a nemzeti jelentőségű intézmények közé. Ennek hiányában azonban a MÁÉRT tagjainak esélye sincs a támogatásunkról pozitívan dönteni. Jelölni pedig csak Ön jelölhet bennünket.

Továbbra is bízunk kérésünk pozitív elbírálásában, kérjük jelölését tegye meg és egyben válaszát küldje el nekünk 2016. február 8-­ig.

Varsányi László, igazgató

Hégli Dusan, művészeti vezető

Rigó Konrád, gazdasági vezető

IFJÚ SZIVEK TÁNCSZÍNHÁZ Mostová ul. č. 8, 811 02 Bratislava

                                                                                                                                 Berényi József
                                                                                                                                 elnök
                                                                                                                                 Magyar Közösség Pártja
                                                                                                                                 Čajakova 8

                                                                                                                                 811 05 Bratislava

                                                                                                                                 2016.1.27.

Tisztelt Elnök Úr! 

Izgatott várakozással teli hónapok állnak mögöttünk. Utolsó levelünk óta, amelyben az Ifjú Szivek Táncszínház nemzeti jelentőségű intézmények közé való jelölését és a felvétel támogatását kértük Öntől a Magyar Állandó Értekezlet előtt, eltelt négy hónap meghatározó volt számunkra. Tegnap a sajtóból értesültünk, hogy az Ön által javasolt nemzeti jelentőségű intézmények közt az Ifjú Szivek Táncszínház, egyedüliként a szlovákiai magyar színházak közül, továbbra sem szerepel. Ezért fordulunk most újra Önhöz.

Intézményünk fennállásának 60. évfordulója és a hivatásos táncszínház megalakulásának 15. évofordulója iránt hatalmas volt az érdeklődés, az ünnepi műsort kétszer is bemutattuk a pozsonyi Hviezdoslav Városi Színházban, több mint 700 néző előtt. Ezúton is köszönjük Önnek is, mint egykori Ifjú Szivek tagnak a részvételt. Felemelő érzés, amikor a magyar közösség egy emberként ünnepli közös értékeit. Az Ifjú Szivek Táncszínház kiváló példája annak, hogyan lehet kisebbségi kultúránkat, hagyományainkat megőrizni és generációról generációra továbbadni. Évente 70 előadást tartunk 30 ezer nézőnek, jelentős részüket gyerekközönség előtt, akik számára egyedi előadásokat is alkotunk. Olyan, különösen a szlovákiai magyarság számára, fontos témákat is feldolgozunk, mint a kirekesztés, amelyeket eddig még senki nem állított színpadra, és amelyeket igazi szlovákai magyar drámaként tartanak számon, maradandó élményt nyújtva a közösnégnek Pozsonyban, Komáromban, vagy a Művészetek Palotájában, Budapesten. A színházunkon kívüli előadások számát tekintve a három szlovákiai magyar színház közül mi tájolunk Dél­Szlovákiában a legtöbbet. Ugyanakkor külföldi vendégelőadásaink számát nézve is miénk a vezető pozíció. 2015 őszétől pedig pozsonyi színházi évadot is meghirdettünk.

2015. szeptember 11­-i levelünkben arra kértük, a kettős jubileum kapcsán köszöntse az Ifjú Szivek Táncsszínházat egy készülő kiadvány hasábjain, és jelölje az intézményünket a MÁÉRT­nál a nemzeti jelentőségű intézmények közé. A köszöntőt megkaptuk, köszönjük. A jelölés viszont elmaradt. Ahogy Ön is elmondta tegnapi sajtótájékoztatóján, mindig lehet találni olyat, akit még a nemzeti jelentőségű intézmények közé lehet sorolni. Ez így van. Nagyon sok olyan intézmény van, amelynek a tevékenysége és jelentősége felbecsülhetetlen értékű a szlovákiai magyarság számára. Jelen pillanatban azonban Szlovákiában mindössze három hivatásos magyar színházi intézmény működik. A kassai Thália Színház, a komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelölés önmagában még nem jelenti azt, hogy a Magyar Állandó Értekezlet támogatja a jelölést, és felveszi az Ifjú Szivek Táncszínházat a nemzeti jelentőségű intézmények közé. Ennek hiányában viszont a MÁÉRT tagjainak esélye sincs a támogatásunkról pozitívan dönteni. Jelölni pedig csak Ön jelölhet bennünket.

A fentiek tekintetében arra kérjük Önt, Elnök Úr, hogy egészítse ki a nemzeti jelentőségű intézményekre tett javaslatát a harmadik szlovákiai hivatásos színházi intézménnyel, az Ifjú Szivek Táncszínházzal.

Nagyon bízunk a pozitív döntésében, és arra kérjük, jelölését tegye meg, és egyben válaszát küldje el nekünk 2016. február 3­-ig. Köszönjük.

Tisztelettel,

Varsányi László, igazgató

Hégli Dusan, művészeti vezető

Rigó Konrád, gazdasági vezető 

Ifjú Szivek Táncszínház, Mostová ul. č. 8, 811 02 Bratislava

                                                                                                                                 Berényi Józsefnek,
                                                                                                                                 az MKP országos elnökének

                                                                                                                                 2015.09.11.

Tisztelt Elnök Úr! 

Szeretettel értesítjük, hogy az Ifjú Szivek idén ünnepli megalakulásának 60., a táncszínház fennállásának 15. évfordulóját.

Táncszínházunk a kárpát­medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik legjelentősebb műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-­Európa tradicionális tánc-­ és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be a szlovákiai magyar és külföldi közönség számára egyaránt. Igazgatója Varsányi László, koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja az együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.

Székhelyünk Pozsony szívében, a város központjában található, amely még értékesebbé és fontosabbá teszi a táncszínház munkásságát, hiszen hazai előadásainkkal a magyar kultúra és öntudat növeléséhez járulunk hozzá. A célközönségünk elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc-­ és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkoztunk már a világ legkülönfélébb színpadain. A Ifjú Szivek hagyományos folklórműsorait és táncszínházi előadásait fesztiválokon és önálló turnésorozatok keretén belül tárta a nézőkönség elé New York­tól Stockholmig, Genftől egészen Sydney­ig.

Minden elért siker ellenére a táncszínháznak a további fejlődéshez szellemi és anyagi támogatásra van szüksége. A közel húsz fős társulat mozgatása egy előadás alkalmával felettébb költséges és sok szervezést igényel, de jelentőségét ezzel nem veszti. A magyar kultúra megóvásának és ápolásának alappillérét alkotjuk Szlovákiában, ezért fordulunk most Önhöz.

Kérjük, tisztelt Elnök Úr, gondolja át helyzetünket, és ennek függvényében támogasson bennünket mint szellemi, úgy anyagi téren is. Intézményünk működéséhez és az újabb sikerek eléréséhez minden nemű anyagi támogatás nagy segítség.

Mindezek mellett, egyedüli hivatásos szlovákiai magyar táncszínház révén, közösségünk nagy tisztelettel és felelősségteljesen fogadná, ha bekerülne a határon túli nemzeti jelentőségű intézmények közé, amelyeket a Magyar Állandó Értekezlet Szakbizottsága jelöl ki. Bízunk benne, hogy ebben Ön is segíteni tud. Kérem, jelöljön és támogasson!

Egyúttal, eddigi kéréseinktől függetlenül, nagy örömünkre szolgálna, ha elfogadná felkérésünket, és írásban köszöntené pár mondatban az Ifjú Szivek Táncszínházat. A kettős évforduló alkalmából egy könyv kiadásán dolgozunk, amely az Ifjú Szivek elmúlt 15 évének legjelentősebb eseményeit dolgozza fel. Megtisztelne, amennyiben a kiadványban megjeleníthetnénk az Ön sorait is.

Köszönjük és egyben kérjük, hogy jelezzen vissza levelünkre a feltüntetett e­mail címen vagy telefonszámon. Kérdés és válasz esetén is állunk rendelkezésére!

Tisztelettel,

Varsányi László, igazgató