Bemutatókkal, kiállítással és könyv kiadásával is készül a kettős jubileumot ünneplő Ifjú Szivek Táncszínház

sajtóhír
Ünnepi bemutatóval, CD és könyvkiadással, valamint a táncszínház történetét bemutató kiállítással emlékezik megalakulásának 60. és a táncszínházzá válásának 15. évfordulójára a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház.

"Az eseménysorozat nyitó rendezvénye február 28-án szombaton este hétkor lesz a pozsonyi Városi P. O. Hviezdoslav Színházban. Először mutatjuk be a fővárosban a Kakukktojás című koreográfiát, amely  párhuzamot von a néptánc és más táncműfajok között. Emellett sok jelentős rendezvényünk lesz idén, amelyek közül a táncszínház elődjeként működő művészegyüttes 60 éves jubileumi gálaestjét tartom fontosnak kiemelni" – mondta Varsányi László, igazgató.

A fővárosi premier után április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján a Komáromi Jókai Színházzal közreműködve mutatja be, a Hontalanítás című koreográgiát. Az előadás témája a kirekesztés, amely a múlt század történelmi eseményeire reflektál. A táncszínház eddigi tevékenységéről júniusban megjelenik egy új CD és egy könyv is. Ezt követően, szeptemberben az Ifjú Szivek fennállásának 60 éves történetét bemutató kiállítás következik. A kiállítást látogatók a korabeli fényképek és emléktárgyak segítségével kísérhetik végig az elmúlt 60 év történetét, 1955-től napjainkig. Őszre két fontos eseményt is terveznek. A 60. jubileumot egy gálaest keretében ünnepelik meg, az Ifjú Szivek egykori tagjainak, alkalmazottainak közreműködésével. Az évet pedig egy új bemutatóval zárják, amelyről többet egyelőre nem árultak el.

Az Ifjú Sziveket 1955-ben pozsonyi magyar egyetemisták alapították. A félhivatásos művészegyüttesben a néptánccsoport mellett énekkar és zenekar is működött. 2000-ben alakult hivatásos táncszínházzá, 2010-től Ifjú Szivek Táncszínház nevet viseli. A pozsonyi táncszínház a kárpát-medencei magyar néptánc mozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.