Felföldi levelek (2015)

A Felföldi levelek a mai Szlovákia területén élő nemzetiségek hagyományos tánckultúráját mutatja be Bartók Béla, Kodály Zoltán, Petőfi Sándor és Márai Sándor írásainak felhasználásával. A táncszínházi előadás a zeneszerző–gyűjtő, költő és író szemén keresztül láttatja a 19–20. század fordulójának és a múlt század első évtizedeinek Felföldjét. Az elhangzó levelekben a szerzők gyűjtő munkáikról, utazásaikról, valamint a területhez, az ott élőkhöz fűződő viszonyukról vallanak. A zene, a tánc, a népviselet és az elhangzó szövegrészletek egysége felidézi azt a kort, azt a hangulatot, melyben ezek a táncok természetes közegükben éltek. Az előadás során átfogó, emberközeli kép elevenedik meg a századforduló Felföldjéről, melynek vidékei földrajzi és tánctörténeti szempontokat figyelembe véve kerülnek bemutatásra. A műsor magyar, szlovák, cigány, ruszin, zsidó zenéket és táncokat dolgoz fel, hűen tükrözve a terület etnikai sokszínűségét és érzékeltetve az egyes nemzetek tánckultúrájának egységességét.

Az Ifjú Szivek Táncszínház 2005-ben mutatta be először Felföldi levelek c. műsorát. Hégli Dusan azóta nagyidézettségű koreográfiájával közel százszor állt színpadra a társulat, az előadást több mint 20 000 néző látta az évek során. A darab alkotója szerint “a Levelek egy mérföldkő. 27 éve foglalkozom a Felföld táncaival. Néha jót tesz, ha az ember megáll egy pillanatra és az évek alatt összegyűjtött tapasztalatait egy-egy témával kapcsolatban összegzi és újragondolja. 2005-ben ez megtörtént. Újra itt az idő.”  2015-ben a Felföldi leveleket új tételekkel, új tájegységek táncaival, megújult kosztüm és látványvilággal állítja újra színpadra az együttes.

Idpőtartam: 70 perc.

Bemutató dátuma: 
2015. július 28., Művészetek Völgye, Kapolcs
"Én láttam néhány műsort az Ifjú Szivektől, kőszínházban, nagyon izgalmas volt. A kisgyerekektől a nagymamákig mindenkire nagy hatással volt az előadás. Ebben a darabban száz százalékig ott van az az élő hagyomány, mindemellett az a korszerűség is, amiről Muharay Elemér mondta, hogy e nélkül nem lehet átmenteni a tradíciót a következő nemzedéknek. Fantasztikus volt a Felföldi levelek, időbe fog telni, amíg feldolgozom"
Sebestyén Márta - 2015, Kapolcs
Tánckar Kovács Anita, Gálik Klaudia, Horváth Mária, Varsányi Zsófia, Kassai Zsuzsanna, Panyi Katalin, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Gálik Gábor, Botló Ákos, Botló Gergely, Gera Zoltán, Gellén Péter, Domján Máté, Molnár Bálint
Zenekar Koncz Gergely - hegedű, Hegedűs Máté - hegedű, Papp Endre - brácsa, Domonkos Balázs - nagybőgő, Balogh Kálmán - cimbalom
Zenei szerkesztés Hégli Dusan és az Ifjú Szivek Táncszínház zenekara
Művészeti asszisztens Varsányi Zsófi
Művészeti munkatárs Gálik Gábor
Rendező, koreográfus Hégli Dusan