HONTALANÍTÁS

2013. május 27., június 4., 19.00

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést  lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről.

Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

TÁNCKAR: Hajas Klaudia Horváth Mária  Kassai Zsuzsanna Kovács Anita Szabó Rubinka Oláh Ivett Varsányi  Zsófi  Bitter Péter Bolgovics Gergő Botló Ákos Botló Gergely Gálik Gábor Linczenbold  Maximilian Madocsai Imre Oláh Attila ZENEKAR: Koncz Gergely Hegedűs Máté Papp Endre Domonkos Balázs ÉNEK: Csiba Júlia ZENEI SZERKESZTŐ: Hégli Dusan és a zenekar ZENESZERZŐ: Szabó Dániel JELMEZ: Seifert Edit  MŰVÉSZETI MUNKATÁRS: Varsányi Zsófi

KOREOGRÁFUS, RENDEZŐ: Hégli Dusan

Helyszín: Ifjú Szivek Táncszínház, Mostová 8, Pozsony

Belépő: 7 €