Hontalanítás

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

Időtartam: 50 perc

Bemutató dátuma: 
2013. április 12., Pozsony, Ifjú Szivek Táncszínház
“Íme, ilyen egyszerű. Mindössze birtokba kell venni anyanyelvünket, és teljesülhet a néptánc-koreográfusok álma is: színházat csinálni. Mert ez a műsor már az, valódi színház, ha nem mutatható is ki a klasszikus görög színház minden ismérve, azért katarzis van. Mi, nézők vérmérsékletünktől függően titokban elővesszük zsebkendőnket, orrot fújunk, szemüvegünket tisztogatjuk – én a szemüveggel igyekeztem palástolni megdöbbenésem és meghatottságom.”
Sebők Géza: Hontalanítás-seckojedno, Új Szó, 2013
Tánckar Gálik Klaudia, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Domján Máté, Gálik Gábor, Lantos András
Zenekar Koncz Gergely, Hegedűs Máté, Papp Endre, Bognár András
Ének Varsányi Zsófi
Zenei szerkesztő Hégli Dusan és a zenekar
Zeneszerző Szabó Dániel
Jelmez Seifert Edit
Művészeti munkatárs Varsányi Zsófi
Rendező, koreográfus Hégli Dusan
Az ősbemutató tánckara Hajas Klaudia, Horváth Mária, Kassai Zsuzsanna, Kovács Anita, Szabó Rubinka, Oláh Ivett, Varsányi Zsófi, Bitter Péter, Bolgovics Gergő, Botló Ákos, Botló Gergely, Gálik Gábor, Linczenbold Maximilian, Madocsai Imre, Oláh Attila "Nyúl"
Ősbemutató-ének Fábián Csiba Júlia

* Az előadás csak az Ifjú Szivek Színháztermében tekinthető meg. Csoportos (40 fő fölött) jegyvásárlás esetén, az előadás dátumát és időpontját a csoport igényeihez igazítjuk.

Jegyelővétel: ticket@ifjuszivek.sk, +421 903 265 353