Hírek

2021.06.07.
Grendel Ágota, Új Szó
Az Allegro Molto Barbaro már a tavalyi avignoni programba bekerült, a csúszás miatt idén ezzel szerepel a táncszínház.
2021.02.13.
Nagy Roland, Új Szó
A kampányban többek közt részt vesz Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Vladimír Krčméry infektológus, és a legfrissebb hírek szerint már a magyar kisebbség jeles képviselői is, például Hégli Dusan, az Ifjú Szivek művészeti vezetője...
2021.02.12.
Czímer Gábor, Új Szó
A magyar és roma személyiségek is bekapcsolódtak a koronavírus elleni oltást népszerűsítő kampányba.
2021.02.11.
Paraméter
Ez mindenki küzdelme Szlovákiában, Európában, az egész világon, ezért együtt kell megnyernünk ezt a csatát" - mondta Marek Krajčí egészségügyi miniszter.
2021.02.09.
Vasárnap
Sokan a demográfiai adatok romlásának okát látják a terhességmegszakításban, de van, aki kizárólag saját vallási, hitbéli szemszögéből ítélkezne. Van, aki jogi szempontból ítéli meg a magzati élet védelme, vagy a nők önrendelkezési joga kapcsán. Igyekszem egy modern, demokratikus ország állampolgáraként tekinteni a dologra. Azt gondolom, hogy az emberek vallási vagy világnézeti életfelfogása nem egyforma, ezért a szabályozás sem alapulhat olyan elveken, amelyeket mondjuk csak a társadalom egy része vall magáénak. Mindenki állást foglalhat, de a nők joga és felelőssége a saját testük feletti szabad döntés. Ezzel persze az is jár, hogy terhességükről is ők döntenek. Nem vagyok híve az abortusz radikális tiltásának, de a korlátlan engedélyezésének sem. Az államnak például világnézeti szempontból semlegesnek kellene maradnia. A teljes írás a VasárnapLélekben mellékletben jelent meg!
2021.01.27.
WERENIKI, Ritmus és hang
Nagy öröm volt számomra hallgatni az Ifjú Szivek String Quartet 2020 novemberében megjelent első lemezét, amelynek címe rejtélyes módon a sakk világára utal: az olasz eredetű kifejezés, a Giuoco Piano, azaz „csendes indítás” mögött a legrégibb és leghíresebb sakkjátszma-nyitások egyike áll, amelynek előzményei egészen a 16. századra vezethetők vissza.
2021.01.27.
LPJ, Paraméter
A piros-fehér-zöld gittet rágó egylet gond nélkül megkaphatja a plusztámogatást, de ha valaki nem úgy (népi) táncol ahogyan azt a politikum elképzeli, az nem a jelentős szervezetek listájára került, hanem a feketelistára.
2021.01.24.
Paraméter
"Erről majd ősszel fogunk tudni érdemben beszélni" - jegyezte meg Forró, aki hozzátette, az utóbbi időben a Szívek Hontalanítás című műsorát látta, ami elnyerte a tetszését, és tudatosítja, hogy a táncszínház Európa-szerte komoly eredményeket ért el az utóbbi esztendőkben. "Ezt senki nem vonja kétségbe" - véli a párt irányítója.
2020.12.18.
Szilvási Tibor, Klikk Out
Idén 20 éve annak, hogy táncszínházzá alakult a szlovákiai magyarság egyik legfontosabb kulturális műhelye, az Ifjú Szivek, mely a szlovákiai magyar és a kárpát-medencei néptánc- és népzenei hagyományok ápolását nemcsak direkt módon, de különböző társadalmi kérdések boncolgatásával is végzi. 2016-ban első szlovákiai (!) művészekként szerepeltek az avignoni színházi fesztiválon, ahová a következő évben is visszahívták őket, és Finom-hangolás című előadásukért a fesztivál Tournesol-díjával tüntették ki a darab koreográfusát, rendezőjét, Hégli Dusánt.

Oldalak